Najważniejsze jest pierwsze palenie świecy, ponieważ w ten sposób niejako kształtujemy jej „matrycę”, według której potem będzie się palić. Stąd tak ważne jest, by zastosować się do kilku prostych wskazówek:

Jeśli świeca przyszła do Ciebie w paczce, nie zapalaj jej od razu po rozpakowaniu – zwłaszcza zimą! Daj jej czas, by osiągnęła temperaturę pokojową.
Knot przed zapaleniem świecy przytnij  na długość ok. 3-4 milimetrów. Dzięki temu unikniesz zbyt dużego płomienia i związanego z nim dymienia oraz zbyt szybkiego wytapiania się wosku. Odpowiednio krótki knot będzie się palił równym i spokojnym płomieniem, równomiernie roztapiając wosk i uaktywniając zawarte w nim olejki zapachowe.
Nie zapalaj świecy „tylko na chwilę”, żeby sprawdzić jak pachnie.  Po pierwsze, pełen zapach świecy ujawnia się dopiero po dobrym rozgrzaniu wosku, czyli mniej więcej po 40 minutach palenia, a po drugie – i najważniejsze – podczas pierwszego palenia świeca potrzebuje roztopić się na całej swojej powierzchni od knota aż do ścianek naczynia. W zależności od średnicy świecy i rodzaju knota zajmuje to od 1 do 3 godzin. Dzięki temu unikniesz podczas kolejnego palenia świecy tzw. „tunelowania”, czyli nierównomiernego wytapiania się wosku jedynie wokół knota i w głąb świecy. Specyfiką świec sojowych jest to, że przy każdym kolejnym paleniu wosk na powierzchni świecy roztopi się tylko do tego miejsca, do którego rozpuściliśmy go podczas poprzedniego palenia.
Czysty i krótki knot to podstawa! Jeśli podczas palenia knot świecy „wydłuży się”, zacznie kopcić, wówczas należy święcę zgasić, oczyścić oraz skrócić knot, a następnie ponownie zapalić.
Maksymalny czas palenia każdej świecy sojowej to zaledwie 4 godziny (średnio 2-4 godziny).  Nie więcej! Im mniejsza świeca, tym pali się ją krócej. Jeśli jednorazowo będzie palona dłużej niż zalecany czas, doprowadzi to do przegrzania wosku, które skutkuje szybszym odparowaniem olejków zapachowych i mniejszą intensywnością zapachu podczas kolejnego palenia. Ponadto przegrzanie wosku i doprowadzenie go do płynnej konsystencji na kilka centymetrów w głąb świecy może spowodować odklejenie się od dna, przesunięcie lub nawet zatopienie bawełnianego lub drewnianego knota. Nadmiernie rozgrzany wosk może również doprowadzić do pęknięcia szklanego lub ceramicznego naczynia świecy. Dlatego po 4 godzinach palenia świecy sojowej należy ją zgasić i pozwolić woskowi na ponowne zastygnięcie.
1 centymetr bezpieczeństwa! Świec sojowych zalewanych w naczyniach nie powinno wypalać się do dna naczynia. Im mniej wosku w naczyniu, tym większe ryzyko, że ścianki naczynia będą się nierównomiernie nagrzewać, co może skutkować jego pęknięciem i rozlaniem się wosku. Dlatego bezpiecznie jest palić świece sojowe na podstawce, zostawiać na dnie ok. 1 cm wosku i nigdy nie pozostawiać ich do samoistnego wypalenia!